søndag den 8. september 2013

Hvad er paleo eller stenalderkost?

Paleo, som er den internationale betegnelse; på dansk kaldes det ofte stenalderkost, er en livsstil, hvor man spiser og drikker med udgangspunkt i tidsperioden før landbruget kom til. Sådan ca. 10.000 år siden. Vi skal tilbage til en tid, hvor alt naturligvis var økologisk, vi spiste ikke korn og de mange kornprodukter, som vi i dag finder (korn, ved vi, blev dog i perioder spist som sultekost, men da korn ikke er særlig lækkert i sig selv, er det ret sikkert, at det ikke var fast inventar på menuen). Vi drak heller ikke mælk, for vilde køer er ikke sådan til at malke, så kornprodukter og mejeriprodukter var altså ikke noget, vi som sådan kendte til. Sukker var heller ikke en del af vores kost.

Dette opsummerer paleo ret godt. Undgå korn- og mejeriprodukter, undgå alt, der er tilsat ekstra ingredienser, tilsætningsstoffer eller har gennemgået en større forarbejdning. Spis rene råvarer. Undgå sukker. Betragt frugt som naturens slik.

Mange er startet med paleo i håb om at tabe sig. Og er du interesseret i at tabe dig på en god og sund måde, så er det da også lige præcis denne livsstil, jeg vil anbefale. Jeg har selv levet på paleo-kost i flere år, og det virker i forhold til vægttab, men du får også mere energi, du går ikke rundt med en oppustet mave og træthed fremkaldt af stivelse eller forkert ernæring. Du får det, din krop har brug for, og i og med, du automatisk kommer til at skære ned på kalorierne, idet du også skærer ned på hurtige kulhydrater, som du før i tiden fik fra brød, ris, kartofler og pasta, så vil maden mætte mere, fordi proteiner og fedt mætter dobbelt så godt som kulhydrater.


Du vil tabe dig mere eller mindre uanset hvad. Det er i hvert fald svært at gå en hel uge på ægte stenaldermad og være i kæmpe kalorieoverskud. Så er det, hvis du spiser rigtig meget frugt eller andet, der er nemt at putte i munden.

Stenalderkost bruges som nævnt til vægttab, men det er en livsstil - en livsstil, som følges hele livet igennem. I grunden er stenalderkost jo egentlig bare den ernæringsmæssige livsstil, som vi mennesker altid har fulgt, lige indtil landbruget slog igennem. Så der er altså tale om en millionår gammel diæt, mennesket rent biologisk er designet til.

Kartofler

Seneste viden om kartofler fortæller, at der er lille grund til at udelukke det fra kosten. Jo, kartofler har stivelse og højt kulhydratindhold, men koger du kartofler, og tåler du i øvrigt natskyggeplanter, så er kartoflen rent faktisk en meget næringsrig og ugiftig fødevare, som specielt er god for dig, der træner. Kartofler kan betegnes at være safe starch, det vil sige en sikker kilde til stivelse (og kulhydrater), så fremt du altså tåler natskyggeplanter (hvilket de fleste gør) og ikke har problemer med stivelse.

Et vigtigt prinicip i paleo er dog: Vi er alle forskellige. Derfor er det yderst vigtigt, at du lytter til din krop. Selvom hvidløg er paleo og 100 % naturligt, er det ikke alle, der tåler hvidløg. Jeg selv er eksempelvis ikke 100 % tolerant over for det ellers dejlige hvidløg. Jeg spiser det og elsker smagen og aromaen, men desværre er der konsekvenser for mig ved at spise det. Så lyt til din krop - det er først og fremmest det vigtigste.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar