søndag den 8. september 2013

Hvad er ketose?

Ketose er et hot emne lige for tiden. Har du hørt om paleo, ketolysekuren eller LCH, så vil du nemlig også vide, at ketose i høj grad er et relateret emne så at sige.

Ketose er muligvis en naturlig tilstand

De fleste mennesker i dag bruger kulhydrater som det primære brændstof. Men sådan har det højst sandsynligt ikke været altid, fordi vi eks. i stenalderen ikke havde adgang til så store mængder kulhydrater som vi har i dag. I dag finder brød, kornprodukter, kartofler og ris en masse i stort set alle folkegrupper verden over.

Ketose er en tilstand, hvor kroppen bruger fedt som primært brændstof. Og denne tilstand har muligvis været helt normal for mange tusind år siden, før eks. landbrug og agerbrug blev dominerende.

Ketose - Sundt eller usundt?

Der er ikke lavet nok studier omkring emnet, og det er derfor ikke muligt at sige noget klogt om, hvorvidt ketolyse er sundt eller usundt. Et kritikpunkt kunne være, at hjernen jo har brug for glukose, som er hjernens eneste brændstof, og glukose er jo omdannede kulhydrater. Men vi kan også få glukose fra protein - så proteinen kommer os til undsætning.


Hvordan kommer man i ketose?

Du skal ganske enkelt undgå at spise for mange kulhydrater. Undgå helt at spise fødevarer og drikkevarer med mange kulhydrater. Så ris, brød, pasta, kartofler osv. er totalt bandlyst. Det tager typisk et par dage til ca. en uge at komme i ketose, og hvis du bryder ketosen med kulhydratrig kost, så skal du igen bruge flere dage på at komme i ketosetilstand.

Mange mener, at det er godt at kunne ned eller under på 30 gram kulhydrat dagligt, hvis du vil ned og ramme den optimale tilstand. Du kan dog godt ramme denne tilstand ved at spise mere end det, men det er bare best at spise så få carbs som muligt. Har du erfaringer i forhold til netop dette, er du meget velkommen til at skrive en kommentar her.

Tjek hjemmesiden madbanditten for mere information. Her finder du mange gode artikler om emnet, skrevet af en kvinde, som ved meget om emnet og især LCHF-diæten.

Når du er i ketose, så udskiller kroppen det, man kalder for ketonstoffer. Deraf navnet ketose. Disse stoffer kan måles med nogle sticks, eller du kan købe et apparat, der lige som et apparat, der måler blodsukker, også kan måle ketonstoffer i blodet. Det er klart det smarteste, men sådan et apparat koster desværre en del penge. Sticks er billige, men du har kun nogle af dem og så skal du købe flere, hvis du vil måle mange gange.

Det kan for nogle være meget motiverende at måle ketonstofferne for at finde ud af, om man rent faktisk ER kommet i ketosetilstand. Er du ny i forhold til det her, så kan du nemlig godt kommer til at spise noget, som du måske ikke lige vidste indeholder kulhydrater, og så kommer du jo aldrig i den ønskede tilstand.

Du kan risikere, at dit sved og din ånde lugter af acetone, og i så fald kan du være sikker på, at du er i ketosetilstanden :) Det lyder måske ikke rart, men det er her, der virkelig kommer gang i fedtforbrændingen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar