søndag den 8. september 2013

Ketolysekuren - Virker den?

Ketolysekuren er lavet af en dansk læge, nu bosat i Norge. Det er også en kur, der bliver brugt på sygehuse rundt omkring, og kuren er specielt lavet til folk, der er særdeles overvægtige. Du kan med ketolysekuren tabe dig rigtig meget.

Det fungerer på den måde, at kroppen går i en tilstand, der kaldes ketose, hvor du bruger fedt fremfor kulhydrater som primær brændstof. Du kan sagtens komme i ketose på eks. paleo/stenalderkost, og LCHF er også en kur, hvor vægttabet er baseret på ketosen.

I forhold til sundhed, så er undertegnedes bedste valg stenalderkost, hvor der her lægges vægt på, hvad der rent faktisk er sundt og meningen, vi mennesker fra naturens side bør indtage. Med ketolysekuren er fede mælkeprodukter eks. tilladt, og produkter med kunstige sødemidler og tilsætningsstoffer er helt okay, så længe du ikke overstiger det, så du får for mange kulhydrater. Til gengæld vil det måske være nemmere for en person på en ketolysekur at blive ved med vægttabet, fordi man må snyde med forskellige fødevarer og drikkevarer, som egentlig ikke er sunde, men kan gøre processen mere overkommelige.


Det handler jo også om at blive ved med at tabe sig, og stenalderkost er ikke en slankekur, hvorimod ketolysekuren lige præcis ER en slankekur.

Uanset hvad, så kan du tabe mange kilo ved hjælp af denne tilgang.

Er det farligt at følge en ketogen diæt?

Nej, det skulle det ikke være, og det giver da også god mening, hvorfor det ikke skulle være farligt. For flere millioner år siden og indtil for kun ca. 10.000 år siden før vi mennesker gik over fra at leve paleo til af landbrug (groft sagt og primært), har størstedelen af os levet af en ketogen diæt. Vi har nemlig ikke haft adgang til så mange kulhydrater. Tænk bare i dag, hvor meget vi bliver bombarderet med mad, og ikke mindst forarbejdet mad med masser af sukker og tilsætningsstoffer. Og vores kost er i stor grad blevet baseret på kornprodukter, brød, ris, havregryn, cornflakes, pasta og andre stivelsesholdige og kulhydratholdige fødevarer, som får vores insulinniveau til at spike for vildt.

Vi bliver i dag bombarderet med kulhydrater, og det er altså ikke meningen, at vi i hvert fald skal spise SÅ mange af dem, hvis du spørger mig. Jo, vi fik da også kulhydrater i form af bær og forskellige frugter, men slet ikke nær så meget som i dag. Tænk på hvor ofte du får en sukkerholdig sodavand, is, pommes frites, pasta, brød, ris eller kartofler? Det er ret ofte ikke?

Men for at følge spørgsmålet til dørs, så skulle det ikke være farligt at være i ketose. Det kan være hårdt lige i starten, hvor du får hovedpine og skal tisse meget med mere, men det er kun fordi, at kroppen skal vænne sig til den nye diæt.

Du skal dog vide, at ketose ikke er lig med ketolysekuren. Ketolysekuren har sine egne anvisninger og kostråd, som jeg personligt ikke understøtter 100 %. Jeg anbefaler eksempelvis ikke, at du drikker light-saft med aspartam eller og andre produkter med tilsætningsstoffer eller forskellige ting, som ikke er i spænd med paleo. For nogle kan det dog være nemmere at spise efter kurens anvisninger fremfor at køre en striks paleo-diæt, men det er også til, hvad den enkelte gerne vil i sit liv og med sin sundhed.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar